maanantai 12. elokuuta 2013

TaikataikinaMuistan kun pienenä teimme päiväkodissa taikataikinaa ja siitä muotoiltiin omia taideteoksia. Muistan että se tuoksui hassulta ja maistui suolaiselta jos sitä nuolaisi. Äitini teki jokin aika sitten taikataikinasta pikkuisia leipiä lasten leikkejä varten ja nyt kokeiltiin pikku neidin kanssa taikinan tekoa myös kotona.
TAIKATAIKINA

6 dl vehnäjauhoja
3 dl suolaa
2,5-3 dl kylmää vettä
2 rkl ruokaöljyä

Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja vaivaa taikinaksi. 
Itse taisin lorauttaa hieman liikaa vettä, taikinaa käsitellessä tuntui että se olisi saanut olla hieman jämäkämpää. 
Taikinasta voi muotoilla hahmoja, leipiä, leivonnaisia, mitä vain mielikuvitus keksii. Minä käytin apuna myös leivontatarvikkeita. Muotoiltaessa hiero käsiisi öljyä niin taikina ei tartu käsiin kiinni.
Kuivata valmiita teoksia huoneenlämmössä tai voit nopeuttaa kuivumista laittamalla ne uuniin 125 asteeseen 1-2 tunniksi. Kuivuminen riippuu paljolti paksuudesta, itse pidin uunissa noin 1,5 tuntia ja sen jälkeen ne olivat pinnaltaan kuivia mutta ei sisältä. Huoneenlämmössä kuivumiseen voi mennä siis muutamakin päivä, ainakin näillä helteillä.
Valmiit kuivuneet taideteokset voi maalata halutessaan vesiväreillä. Jälkikäteen tuli mieleen että kuinkakohan olisi onnistunut taikinan värjäys pastaväreillä? Itseäni mietitytti kuitenkin se mahdollisuus että valmiit luomukset saattaisi päästää väriä esimerkiksi lasten leikeissä...Meillä leikitään erilaisia kauppaleikkejä ahkerasti sekä pidetään kahvilaa. Nämä leivät ja leivonnaiset  pääsivätkin heti kuivuttuaan myyntiin pikku neidin omaan kahvilaan.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti